Често задавани въпроси

 

1. Какво е фейс йога?

Фейс йога е комбинация от упражнения за лице, масажи, акупресура и техники за релакс. Фокусът е върху естествения начин да изглеждаме и да се чувстваме по-млади и по-здрави. Фейс йога е учение, което съвместява традиционни техники и практики, използвани от много години в Индия, Китай и Япония и модерни проучвания и изследвания за структурата на кожата и мускулите на лицето.
 

2. Как работи фейс йога методът?

Упражнения за лице: точно както мускулите на тялото ни имат нужда от трениране, за да бъдем в добра форма, така и 57-те мускула на лицето и шията ни се нуждаят от правилно и редовно натоварване, за да бъде лицето ни стегнато и младо. Добрата новина е, че тъй като мускулите на лицето ни са много по – малки от тези на тялото ни, видимите резултати отнемат доста по-малко време.
Масажни техники: благодарение на масажите засилваме кръвообръщението, правим лимфен дренаж и отстраняваме токсините. Кожата е по-свежа, намаляват тъмните кръгове е подпухналостта и не на последно място по този начин стимулираме образуването на колаген и еластин.
Акупресура: тази древна техника работи чрез натиск и стимулация на определени точки и по този начин се освобождават блокажи и се засилва чистата енергия /прана/ в лицето. Така се намалява натрупаното напрежение, засилва се кръвообръщението и кожата става по-бляскава и жива.
Релаксация: Отпускайки мускулите чрез техниките за релаксация, предотвратяваме образуването на бръчки и фини линии, които са предизвикани от гримаси и стрес, като мръщене, присвиване на очи, повдигане и смръщване на вежди и т.н.
 

3. Може ли да ми навреди практикуването на фейс йога?

Фейс йога не може да ви навреди, ако изпълнявате правилно упражненията и следвате инструкциите на Вашия учител. Важна част от процеса е в началото да се наблюдавате в огледало и да си помагате с ръце в случаи на асиметрия.
 

4. Правенето на физиономии не води ли до образуването на бръчки?

Всички упражнения, кито ще намерите в нашите програми се изпълняват по начини, които не само не предизвикват появата на бръчки, а дори точно обратното – спомагат за редуцирането им чрез техники за релаксация и изолиране на натоварваните в момента мускулни групи. Често използваме и ръцето си, за да си помогнем в това, а също и за да засилим съпротивлението /така наречените изометрични упражнения/.
 

5. Колко по-млад/а ще изглеждам, ако практикувам фейс йога?

Едно от последните и най-значими изследвания е проведено през 2018г. в САЩ под егидата на Северозападния университет. Участниците са били на възраст между 40 и 65 години и в продължение на 8 седмици са практикували фейс йога по 30 минути всеки ден, а в следващите 12 седмици по 30 минути през ден. Анализът на кожата е показал намаляване на възрастовите показатели с почти 3 години.
 

6. Мога ли да практикувам фейс йога. ако имам поставени ботокс и филъри?

Моля, консултирайте се с Вашия лекар! Стандартното правило е да се изчакат поне 2 седмици след поставянето им.
 

7. Може ли фейс йога да помогне при асиметрия на лицето?

Фейс йога може да повлияе положително асиметрия. Често тя е предизвикана от придобити вредни навици през годините, като дъвчене само на една страна, спане на едната страна и т.н.. В тези случаи е от огромно значение да изпълнявате упражненията пред огледало, а също и да започнете да осъзнавате и променяте вредните си привички.
 

8.След колко време ще видя промяна?

Всеки човек е различен и няма верен отговор на този въпрос.Повечето хора виждат промяна след около 1 месец, но има много фактори, които могат да повлияят резултатите Ви, като например: начин на живот /цигари, алкохол, неспане/, нивата на стрес, контролиране на вредните навици и т.н..
 

9. Ще постигна ли желаните резултати по-бързо, ако правя повече от препоръчаните от учителя ми упражнения?

Твърдо не! Мускулите на лицето са съвсем мънички /не могат да се сравнят с тези в телата ни/ и не могат да бъдат тренирани с прекалена интензивност, защото резултатите ще бъдат обратни и можете да си причините травми. Основно правило във фейс йогата е „По-малко понякога е повече!“.
 

10. Важни ли са загряващите упражнения, техниките за релакс и акупресура?

Определено са много важни! Идеята е, че е необходимо да релаксираме мускулите от натрупания през деня стрес и вредните навици и чак след това да ги приучим на правилните движения, които ще ги натоварят по здравословен начин, който да доведе до желаните от нас резултати.
 

11. Има ли значение възрастта и мога ли да практикувам, ако съм вече доста възрастен/на?

Фейс йога може да се практикува на всяка възраст. Ако започнете по-рано, това ще има и превантивен характер. Ако започнете по-късно ще ви отнеме повече време да постигнете желаните резултати, но всеки, който има мускули на лицето си и няма заболявания, които да са противопоказни може да се занимава с фейс йога.